e-finanse

Witaj, Nieznajomy
Logowanie | Rejestracja.   

kredyt mieszkaniowy
(1 przeglądających) (1) Gość
Ogólna Dyskusja
Przejdź w dółStrona: 123
TEMAT: kredyt mieszkaniowy
kredyt mieszkaniowy 2 Lat, 1 Miesiąc temu  
Wraz z zona chcielibysmy wziac kredy na zakup mieszkania.W sumie za bardzo nie wiemy jakie kroki musimy wykonac,azeby zalatwic te sprawy:( Zarabiamy ok 25 tys rocznie...czy mamy jakies szanse???Na r-k bankowy wplywaja tylko moje zarobki,zona dostaje pieniazki do reki,ale jest zatrudniona na stale.Z gory dziekujemy za jakiekolwiek informacje.
Janusz

The administrator has disabled public write access.

Re:kredyt mieszkaniowy 2 Lat, 1 Miesiąc temu Karma: 5
Witam panie Januszu,

Zakladajac ze panska zona jest w stanie udowodnic swoje zarobki np poprzez wykazanie payslip'ow to mysle ze nie powinno byc wiekszego problemu.

W chwili obecnej banki raczej nie udzielaja kredytu, ktory bedzie wynosic wiecej niz 4 x wspolny dochod netto (zarobki na reke - zobowiazania kredytowe typu karty kredytowe lub pozyczki). Wynika z tego jesli maja panstwo w miare dobra zdolnosc kredytowa to ogolnie moglibyscie sie panstwo starac o maksymalny kredyt w wysokosci £100,000.

Prosze pamietac ze trzeba miec minimum 5% wkladu wlasnego - depozytu.

Pierwszym krokiem jaki powinni panstwo wykonac to napewno znalezienie kredytu ktory spelnia panstwa wymagania i decyzja wstepna (Decision in principle) , dzieki ktorej dowiedza sie panstwo czy jestescie wogole dostac kredyt.

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Niezależny Doradca Finansowy
Ekspert
graphgraph
Użytkownicy Offline Kliknij tutaj aby obejrzeć profil użytkownika
Płeć: Mężczyzna e-finanse Miejscowość: Cardiff Urodziny: 22/11
Ostatnio edytowany: 04/06/2008 21:44 Przez Marcin.
Każdy z moich postów powinien traktowany być jedynie jako informacja. Jeśli szukasz porady, proszę o kontakt - 07825 44 71 00

Re:kredyt mieszkaniowy 2 Lat, 1 Miesiąc temu  
Witam ponownie Panie Marcinie.

Mam juz za soba spotkanie w banku w sprawie kredytu.Otrzymalem informacje,ze bede mial przyznany kredyt na 90 tys+10 tys moja wplata,prognozacyjnie ustawilismy splate stala na 5 lat,po tym okresie bedzie rekalkulacja i ustalenie nastepnych rat,tj.zrozumialem.Biorac te 90 tys splacam im 179,400.Mam zapytanie czy do tego bede musial uiscic jeszcze jakas prowizje dla banku za uzyskanie tego kredytu.
Nastepna sprawa,w trakcie tych 5 lat jak mi sie cos nie powiedzie i nie bede mogl splacac kolejnych rat,jaka wiaze sie z tym procedura i czy ponosze jakas kare,bo wspominano mi cos na ten temat,ale nie bardzo moglem sie dogadac.
Ile wynosi ubezpieczenie takiego kredytu?

Wspominano tez o adwokacie,ktory ma sprawdzic dom i wypelnic dokumentacje.Jaki jest tego koszt i co on konkretnie sprawdza.Czy musze brac obowiazkowo taka osobe??
Prosze o odpowiedz na moje pytania,z gory dziekuje
Janusz

Re:kredyt mieszkaniowy 2 Lat, 1 Miesiąc temu Karma: 5
Witam Panie Januszu,

Gratulacje! Najwazniejszy krok za panem - decyzja wstepna zaakceptowana.

prognozacyjnie ustawilismy splate stala na 5 lat,po tym okresie bedzie rekalkulacja i ustalenie nastepnych rat,tj.zrozumialem.

Mniej wiecej dobrze pan zrozumial. Oprocentowanie jest stale na 5 lat po czym zamienia sie w zmienne. Zazwyczaj 2-3 miesiace przed koncem oprocentowania stalego, zaczyna sie prace nad refinansowaniem - remortgage czyli wybiera sie oprocentowanie na pare kolejnych lat, ktore moze byc stale(fixed) lub zmienne (tracker, variable, discount) - wedlug wlasnych upodoban i sytuacji na rynku.

Mam zapytanie czy do tego bede musial uiscic jeszcze jakas prowizje dla banku za uzyskanie tego kredytu.

Jedyna oplata, ktora uiszcza sie do banku za przydzielenie kredytu to arrangement fee. W wiekszosci kredytow jest ona dodawana do kredytu, przez co jest ona wkalkulowana w miesieczne raty.
Do innych oplat naleza np. valuation fee czyli oplata za wycene domu - platna z gory

Wspominano tez o adwokacie,ktory ma sprawdzic dom i wypelnic dokumentacje.Jaki jest tego koszt i co on konkretnie sprawdza.Czy musze brac obowiazkowo taka osobe??"

Prawnik jest nieunikniony. Oplata rozni sie od firmy do firmy i jest uzalezniona od ceny nieruchomosci, od tego czy dom ktory kupujemy posiada "HIP" - home information pack, miejscowosci, oraz banku, ktory wybralismy itd.
Prawnik sprawdza np czy w przeszlosci nie byl pan bankrutem, czy nie buduja panu autostrady kolo domu i co najwazniejsze przenosi tytul wlasnosci nieruchomosci na nowego wlasciciela. Duza dogodnoscia jest, ze prawnik niekoniecznie musi znajdowac sie w tym samym miescie gdzie sie znajdujemy, a calosc mozna zalatwiac poprzez poczte/internet/telefon.

Teraz mala autoreklama, wlasnie wdrazamy porownywarke cen prawnikow z calej Wielkiej Brytanii, przez co bedzie mozna samemu znalezc najtanszego prawnika w UK.

Jesli w dalszym ciagu szuka pan prawnika to moge panu dac darmowa wycene i moze pan porownac z tym co sam pan znajdzie. Mamy takze kontakt z polskim prawnikiem z Londynu co jest bardzo przydatne dla Polakow kupujacych swoj pierwszy dom w UK.

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Niezależny Doradca Finansowy
Ekspert
graphgraph
Płeć: Mężczyzna e-finanse Miejscowość: Cardiff Urodziny: 22/11
Ostatnio edytowany: 16/06/2008 20:35 Przez Marcin.
Każdy z moich postów powinien traktowany być jedynie jako informacja. Jeśli szukasz porady, proszę o kontakt - 07825 44 71 00

Re:kredyt mieszkaniowy 2 Lat, 1 Miesiąc temu  
To znowu ja:(ze swoimi nowymi zapytaniami.

Mam juz wybrany dom,wystawiona cena 105 tys.Dom jest z plyt betonowych a nie z cegly,znajomy twierdzi,ze takie domy sa tansze i ciezsze pozniej do sprzedazy a nawet niektore banki nie udzielaja kredytu na taki dom.Dla mnie jest to dosc smieszne,ale...tu wszystko jest mozliwe.Bedac w banku nie mowiono mi o zadnych takich warunkach,Kredyt biore w banku HSBC.
Jesli zdecyduje sie na kupno tego domu jakie kroki powinienem uczynic?Zajmie sie mna agencja,wybrany przeze mnie prawnik czy bede zmuszony walczyc z tym sam?

Prosze o namiary tych prawnikow o ktorych mi pan wspominal.

Z gory dziekuje.
Janusz

Re:kredyt mieszkaniowy 2 Lat, 1 Miesiąc temu Karma: 0
Klaniam sie ponownie!

Mam jeszcze jedno zapytanie,czy to prawda,ze to,ze ja wybiore dom to nie znaczy,ze dostane na niego kredyt,bo bank musi go sprawdzic czy on faktycznie jest wart tej ceny,ktora ja oferuje.Jest to w sumie logiczne,ale nasuwa sie tez nastepne pytanie tzn.ze do splaty ostatniej raty ten dom bedzie wlasnoscia banku?
janusz
Fresh Boarder
graphgraph

Przejdź do góryStrona: 123
Start Forum